כפי שרבים מאיתנו יודעים, ישנו חוק למניעת הטרדה מינית. אלו שעברו עליו, חשופים לתביעה בנידון. ייצוג עובדים בהטרדה מינית, נוגע הן לצד התובע והן לצד שמוצא את עצמו בצד ההגנה. ואכן, תקנות החוק מגיעות אלינו מן החוק שהגיע לאוויר העולם בשנת 1998, תחת המטרה המוצהרת לאסור הטרדה מינית על מנת לשמור על כבוד האדם, על חירות ופרטיות האדם ועל מנת לקדם שוויון בין המינים.
מהי הטרדה מינית על פי חוק?
החוק למניעת הטרדות מיניות ממש מגדיר אילו מעשים יכולים להיחשב כהטרדה מינית. כך אם יש עובד שחושב להגיש תביעה בגין כך, ו/או לדעת אם יש קייס, ו/או לקבל סיוע מקצועי בצד ההגנה בשל כך – ביכולתו כמובן להתייעץ עם עורך דין מקצועי ומנוסה. וזאת, כי עורך דין שכזה יידע בפירוש אילו מעשים נחשבים כעבירה על חוק זה, לאור כך שהם מפורטים כל כך יפה. אם כי, אפשר שיהיו מקרים שהם יותר "תחום אפור", או יצירתיים יותר מן הכתוב בחוק. וגם במקרים אלו, אפשר שתהיה מענה בפסיקה או ביצירה של תקדימים חדשים. להלן המקרים אשר נחשבים בעיני החוק כהטרדה מינית:
- סחיטה באיומים על מנת לעודד ביצועו של מעשה ולו אופי מיני. ישנה התייחסות לכך בסעיף 428 לחוק העונשין.
- מעשים מגונים וללא הסכמה. כפי שמשתמע בסעיפים 348 ו-349, בחוק העונשין.
- חשיפת איברים מוצנעים.
- הצעות בעלות אופי מיני, אשר חוזרות על עצמן ומופנות כלפי צד אשר הודיע והבהיר כי אין לו עניין להן והוא דוחה אותן.
a. אפשר שהצעות אלו יקבלו ביטוי בתמונה, תוכן פורנוגרפי, דיבור, קריצה, מדיה וכן הלאה. בקיצור, מחווה אשר מרמזת על מחוות הרומז. - התייחסויות אשר מופנות למיניות של האדם, לאחר שאותו אדם הבהיר כי אין לא עניין לשמוע אותן או להיות חשוף להן – התייחסויות חוזרות.
- התייחסות אשר ניתן לכנותה כמבזה ומשפילה בעניין המיניות לרבות הנטייה המינית.
הקייס
לגבי יחסי מרות?
ואם יש עוד מקרים רלוונטיים, הרי שייעוץ פרטי עם עורך דין המתמחה בסוג זה של מקרים, יזרוק אור על כל הרלוונטי. כך או כך, יש לציין כי התפתחותם של רומנים במקום העבודה, באופן טבעי ומוסכם – זה עניין שונה לחלוטין. למעט מקרים בהם ישנם יחסי מרות – שאז ישנם צעדים פורמליים שניתן לקחת על מנת לוודא שכל אחד מהצדדים לא מחזיקים באחריות או חובה משפטית כלפי הצד השני. גם במקרה זה ניתן להתייעץ עם עורך דין שיודע את מלאכתו, על מנת לוודא שניתן להתקדם בקשר ללא בעיה.
יש לציין שאין צורך לסרב להצעות ולדחות אותן מפורשות, על מנת שאלו ייחשבו כהטרדות מיניות. שכן, המחוקק לקח בחשבון כי לעתים לצד השני אין באמת רצון או מידת ביטחון או נוחיות מסוימת לבטא את רצונו. ועל כן, מספיק שיהיה סחיטה באיומים למטרות סיפוק מיני, הצעות, רמיזות וכן הלאה – תוך ניצול יחסי מרות – זה כשלעצמו יכול להוות קרקע פורייה לתחימת הדבר כהטרדה מינית. אם לא ברור לך אם מקרה מסוים אכן נחשב ככזה, בהחלט ניתן להיוועץ בעורך דין המתמחה בדבר ולקבל חוות דעת.
להתכונן להליך משפטי?
אם יש לך רעיון ו/או רצון להגיש איזשהי תביעה מעניינת בנושא הטרדה מינית, ביכולתך לעקוב אחר ההמלצות הבאות כדי להכינך נאמנה להליך המשפטי:
- אחסון ושמירה של כל מייל, צילום, מדיה, תוכן, הודעת טקסט, הקלטה וכן הלאה – אשר התקבלו מן הצד השני.
- ניהול לוג אירועים. לתעד מועד, שעה ותאור מתומצת של האירוע.
- לשתף אנשים במידת הנוח והרצון. לרבות, התייעצות עם עורך דין.
- להקליט כל שיח, תקשורת ואינטראקציה עם הצד השני.
- במידת הנוח והאפשר: להתעמת עם הצד השני (תוך שיח מוקלט), לדרוש תגובתו ואף התנצלותו ואף הבטחתו לשם כך שהדבר לא יחזור על עצמו.
- להרחיב את השיח והאינטראקציה כך שבאופן כללי – תכלול עוד ועוד אנשים. בין אם זה אומר ראיות מתועדות, אנשים נוספים ששמעו על המקרה, וכן הלאה.
למידע נוסף בנושא זה, ניתן ליצור קשר עם משרדנו – אשר מייעץ ומייצג לקוחות למעל לשני עשורים. משרדנו זכה לדירוג BDI כאחד ממשרדי עריכת הדין המומלצים. ניתן לפנות כעת על מנת לקבל ייעוץ משפטי ראשוני ללא התחייבות.
הטרדה מינית(פתח בטאב חדש בדפדפן)
הטרדה מינית בעבודה(פתח בטאב חדש בדפדפן)
ייצוג תובעים ונתבעים בתביעות כספיות(פתח בטאב חדש בדפדפן)
על פרשיית קצב והטרדה מינית בעבודה(פתח בטאב חדש בדפדפן)
מה לעשות במקרה של תאונת עבודה(פתח בטאב חדש בדפדפן)
הטרדה מינית כתאונת עבודה(פתח בטאב חדש בדפדפן)
ייצוג בתיקי הטרדה מינית במקום העבודה(פתח בטאב חדש בדפדפן)