בהינתן שהתרחשה הטרדה מינית במקום העבודה, ישנן דרכים שונות לנקוט בהליכים אל מול הצד המטריד. ישנה אפשרות להגיש תביעת פיצויים אזרחית, תלונה פלילית במשטרה, תלונה משמעתית אל מול הממונה על הטרדה מינית במקום העבודה (בנסיבות מסוימות). בהינתן פגיעה נפשית, יש אפשרות לפנות למוסד לביטוח לאומי ולקבל פיצויים בהתאם לסעיפי נזיקין בתחום תאונות העבודה.
האפשרות לקבל פיצויים מהמוסד לביטוח לאומי?
באם עובד או עובדת, מדווחים על הטרדה מינית, כמו גם על פגיעה נפשית ומסבירים כיצד זה פגע בתפקוד מסוים הרלוונטי למוקד פרנסתם, הרי שיש להם אפשרות לקבל פיצוי בהתאם. כלומר, דיווח על פגיעה בכושר העבודה של עובד או עובדת, יכול לזכות אותם בעילה לסעד פיצויי נזיקין מן המוסד לביטוח לאומי. על כן, ניתן להגיש תביעה גם כנגד המוסד לביטוח לאומי, על מנת להכיר במקרה המתואר, דהיינו, הטרדה מינית – כתאונת עבודה.
מדוע לטרוח לקבל הכרה בהטרדה מינית כתאונת עבודה?
ובכן, הדבר מזכה את העובד או העובדת, בין היתר, באפשרויות הבאות המגיעות לו מטעם המוסד לביטוח לאומי:
- קבלת דמי פגיעה עד לתקופה של 90 יום
- כשלאחר מכן, אפשר שתיפתח האפשרות לקבל קצבת נכות מעבודה
- בהינתן שנקבע שיעור נכות על ידי וועדה רפואית מטעם המוסד לביטוח לאומי
- כשלאחר מכן, אפשר שתיפתח האפשרות לקבל קצבת נכות מעבודה
- כיסוי של הוצאות טיפול רפואי
וכן הלאה. יתרה מכך, בהינתן שהיה ביטוח קיים של אובדן כושר עבודה, אפשר שתהיינה זכאות לקבל את דמי הביטוח המגיעים עקב אותו מקרה ביטוחי. במילים אחרות, ההטרדה המינית יכולה לאפשר לעובד או לעובדת פתח, לקבל דמי ביטוח ולהפעיל את ביטוח אובדן כושר העבודה, שכבר היה באמתחתם.
כיצד לקבל הכרה?
יש שיגידו, כי הפסיקה בארץ בכל הנוגע לעניין ההכרה בהטרדות מיניות כמעין תאונת עבודה – איננה מפותחת. ועם זאת, בהחלט ניתן לשלוף מסקנות ולהרחיב את הדעת תוך התבוננות מהפסיקה שכבר ישנה בכל הקשור להכרה ספציפית בפגיעה נפשית כתאונת עבודה. כידוע לחלקנו, תאונת עבודה היא זו אשר התרחשה לאדם עובד תוך כדי עבודתו ועקב עבודתו. ניתן להכיר בפגיעה פיזית, כמו גם נפשית. אם נסתכל על הפסיקה הקיימת, יכול להיות שנגלה, כי על מנת שפגיעה נפשית אכן תוכר כתאונת עבודה, יש להוכיח:
- מדובר באירוע חריג
- מאמץ מיוחד
אשר אירוע בעבודה.
וכי…
- ישנו קשר סיבתי בין אותו אירוע חריג לפגיעה הנפשית המדווחת.
כפי שניתן להניח – הטרדה מינית אכן יכולה להיות מסווגת כאירוע מיוחד וחריג, אשר לא מהווה נספח שגרתי מהלך העבודה היומיומי של עובד או עובדת. והרי, אם מדווח על פגיעה נפשית המיוחסת לכך – בהחלט ניתן להכיר בכך כתאונת עבודה. ועל פי כן, לדרוש פיצויים בהתאם.
מה יכול להיחשב כהטרדה מינית מבחינת החוק?
יש לזכור, כי חוק למניעת הטרדה מינית, הצהיר כי אין להטריד מינית וכי יש להגן על כבוד האדם, חירותו ופרטיותו. למעשה, ישנם מקרים של ממש, אשר מפורשים בחוק – כמעשים אשר נחשבים כהטרדה מינית. כדלקמן:
- מעשים מגונים וללא הסכמה
- כפי שמשתמע בסעיף 348 ו-349 לחוק העונשין
- סחיטה באיומים על מנת לעודד ביצוע מעשים להם אופי מיני.
- ישנה הרחבה על כך בסעיף 428 לחוק העונשין.
- חשיפה של איברים מוצנעים.
- הצעות חוזרות להן אופי מיני, הממוענות כלפי צד אשר הודיע, הדגים וביטא כי אין עניין וכי ההצעות הללו נדחות ודחויות מבחינתו.
- מדובר בהצעות שניתן לתקשר בדיבור ובמעשה.
- כמו ביטוי ווקאלי, שליחת מדיה בעלת כוונה לרמיזה מינית, מחוות גוף מסוימת כמו קריצה, וכן הלאה.
- התייחסויות המתייחסות למיניות שלאדם, באופן חוזר ונשנה – לאחר שאותו אדם הבהיר כי אין הוא מעוניין לשמוע אותן או להיות חשוף להן.
- מדובר בהצעות שניתן לתקשר בדיבור ובמעשה.
- התייחסות שיש בה מן הגנאי לעבר אדם בעניין מיניותו, לרבות הנטייה המינית.
- כמו לקרוא לו בשמות גנאי המתייחסים לנטייתו המינית.
על כן, אין הכוונה למקרים בהם נוצרת אינטימיות טבעית בין אנשים בוגרים במקום העבודה. גם לא למקרים בהם מתרחש הליך חיזור "טבעי". אלא אם כן ישנם יחסי מרות, ואז ישנן כוכביות להתבונן בהן. מדובר אפוא במקרים החוזרים ונשנים, כאשר ישנם אלמנטים של חוסר קשיבות, חוסר היענות לבקשות הצד השני להפסיק – וכן הלאה.
למידע נוסף על נושא זה, ולקבלת ייעוץ משפטי ראשוני ללא התחייבות – ניתן ליצור עימנו קשר. משרדנו מייעץ ומייצג לקוחות למעל לשני עשורים, כמו גם זכה בדירוג BDI כאחד ממשרדי עריכת הדין המומלצים.
הטרדה מינית כתאונת עבודה(פתח בטאב חדש בדפדפן)
מחלות נפש כתוצאה מתאונת עבודה(פתח בטאב חדש בדפדפן)
<strong>מחלות נפש – כתוצאה מתאונת עבודה</strong>(פתח בטאב חדש בדפדפן)