בחוזר נש"מ (נציבות שירות המדינה) מספר 7 משנת 2009 , הפיץ האגף לקידום ושילוב נשים מילים מסוימות אשר היו מיועדות אל הממונה על מעמד האישה במשרדי הממשלה וביחידות הסמך, במערכת הבריאות ובמערכת הביטחון. במסגרתו, הוצפה הנכונות של אותו גוף לרענן את נושא הטיפול בהטרדות המיניות על ידי אלו אשר ממומנות על מעמד האישה במשרדים הללו. לרבות, כאמור, מערכת הביטחון. כל הנאמר בחוזר, נאמר גם עבור בתי חולים ויחידות סמך אחרות בשירות המדינה.
מהו תפקיד הממונה במשרדים?
ראשית, הופצו הנחיות כלליות אשר פירטו או דייקו את משמעות תפקידה של הממונה על מעמד האישה במשרדים, לרבות:
- לדאוג להפצתו של החוק והתקנון המותאם כך שכל העובדים יקבלו אותו באופן אישי.
- לרבות עובדי קבלן.
- ניתן לשלוח גם בדואר אלקטרוני.
- לדאוג לפרסם את התקנון על גבי לוחות המודעות, באופן קבוע, ליד שעון הנוכחות. או לחילופין, באתר האינטרנט של המשרד.
- יש להקפיד כי עובדים חדשים אשר הצטרפו למשרד יקבלו גם כן את התקנון כשהם נכנסים לעבודה.
- יש לוודא כי פרטי הממונה מופיעים בהתאמה על המסמכים טרם הם מופצים.
- אין להפיץ חומרי גוף שלישי בעניין זה מבלי אישור מתאים, על מנת לוודא שהם תואמים את עניין "שירות המדינה".
- ישנה חובה לבצע הדרכות ופעולות הסברה בעניין החוק למניעת הטרדה מינית לכלל העובדים. לרבות דיבור על "התחום האפור". לרבות מנגנון הטיפול בתלונות בשירות המדינה.
- יש ליידע את כלל העובדים כי הממונה היא הכתובת הבלעדית עבור תלונות בנושא הטרדה מינית ו/או התנכלות לעניין זה.
- באם הממונה נעדרת, או אין היא יכולה לקבל את התלונה הרי שהגורמים הרלוונטיים באגף יקבלו אותה.
אופן הטיפול בתלונות?
האגף גם טרח להבהיר בחוזר, את אופן הטיפול בתלונות על ידי הממונה על מעמד האישה. גם כאן היו מספר נקודות, כדלקמן:
- על הממונה ליצור קשר עם המתלוננת, ולשוחח עימה על פי ההנחיות שהולכות להיות מפורטות להלן – עם קבלת מידע על הטרדה מינית, גם אם המידע התקבל מצד אחר וכל גורם.
- לממונה על מעמד האישה אין סמכויות חקירה. ישנם ארגונים אחרים בשירות המדינה שיש בהם מנגנון חקירה מקצועי ומסודר – המבצע הליכי חקירות. בכל מקרה, לממונה אין אישור לבצע בירורים מלבד שיחת בירור עם המתלוננת. אלמלא קיבלה אישור והנחייה מפורשת לכך בידי אגף המשמעת, אגף החקירות או על ידי עורכת הדין שבמקרה הייתה חתומה על החוזר את תכניו אנו מפרטים כעת.
- על כן, על הממונה להתנהל באופן דיסקרטי על נושא התלונה ולהעביר לאדם בתפקיד הנכון באגף את הנושא, מבלי ליידע גורמים אחרים במשרד.
איך הולך (חלק) מהליך השיחה עם המתלוננות?
כעת כשהבנו מהן הסמכויות של הממונה, וכיצד היא יכולה להרחיב אותן על מנת לברר קצת פרטים מעבר; נעבור אפוא לדבר על שלבי השיחה עם המתלוננת. כך פורט במסגרת חוזר מספר 7 של האגף:
- בתחילה, על הממונה להזדהות בפני המתלוננת. להסביר את סמכותה ואחריותה מתוקף הכוח למניעת הטרדה מינית.
- לאחר מכן, עליה להסביר למתלוננת כי היא זכאית לתמיכה לכל אורך התהליך.
- וכן, הדבר יכול לכלול ליווי לחקירה, ליווי לעדות לבית דין
- הגנה מהתנכלויות
- יצוין כי ישנם מקרים בהם אגף המשמעת יבחן את האפשרות להפעיל סמכות מנהלית כמו העברה או השעיה עבור הנילון (הצד שמתלוננים מולו), על פי מה שהדין אומר.
- ובכך למעשה אנחנו נוגעים במעט בסמכות החקירה של הנציבות מול גופים בשירות המדינה, כמו לדוגמה, המשטרה – והקשר של הממונה על הטרדה מינית באותם משרדים לכל זה.
- הממונה למתלוננת, כי התקן מחייב להעביר כל מידע שיימסר לממונה לגבי אותו נושא של הטרדה מינית לגורמים מוסמכים בנציבות שירות המדינה. זאת על פי ההנחיות הקיימות דאז בסעיף 17(ט') בעניין התקנון המותאם לשירות המדינה.
- כך, שאם המתלוננת תחזור מתלונתה או תסרב להגיש תלונה רשמית – החומר בכללותו יעבור לטיפול נציבות שירות המדינה בהתאם להנחיות.
- כל שיחה עם המתלוננת תתועד, גם אם זו לא הסכימה להמשך בירור. תיעוד זה יועבר לבעל התקן המתאים באגף, תוך פירוט כי אין המתלוננת מעוניינת להמשיך את הליך הבירור.
למידע נוסף על נושא זה ואף קבלת ייעוץ משפטי ראשוני ללא התחייבות בהחלט ניתן ליצור קשר עם משרדנו. משרדנו, מייעץ ומייצג לקוחות למעל 20 שנה. משרד עורכי הדין אריק שליו ושות' זכה בדירוג BDI כאחד ממשרדי עריכת הדין המומלצים.
שימוע לפיטורין(פתח בטאב חדש בדפדפן)
נתוני נציבות שוויון ההזדמנויות בעבודה(פתח בטאב חדש בדפדפן)
על פרשיית קצב והטרדה מינית בעבודה(פתח בטאב חדש בדפדפן)
פרילנסרים(פתח בטאב חדש בדפדפן)
האיסור לעבוד בעבודה נוספת בלא אישור המעביד(פתח בטאב חדש בדפדפן)