מלאו טופס לחזרה

התחלפות מעסיקים

במציאות הדינמית של עולם העסקים, התחלפות מעסיקים היא לא עניין של מה בכך. בין אם מדובר על מיזוגים בין חברות, רכישה ומכירה של חברות, בליעה של חברות בתוך חברות גדולות יותר ופשוט החלפת ידיים ובעלות על חברות – התחלפות מעסיקים יכולה להשפיע כהוגן על מקום העבודה. ואם זה קורה, יש ערך בלהבין כיצד לשמר את רצף זכויות העובדים.

מה החוק אומר על התחלפות מעסיקים?

בשורה התחתונה: בעת התחלפות מעסיקים יש לוודא כי זכויות העובדים מוגנות ומוקפדות, בכל רובד. גם בעת החלפה פורמלית וחוקית של מעסיק רשום. על כן, באם חברה נתונה נמכרה לבעלים חדשים, ומועסקים בה עובדים שכירים – הרי שמעסיקם התחלף. המעסיק החדש, הוא היורש של המעסיק הקודם, ועליו מוטלת האחריות כלפי העובדים שירש, לכאורה. ועם זאת, יש לציין כי בעת התחלפות מעסיקים למעסיק החדש אפשרות לפטר את העובדים שירש, באם החליט כי אין ערך כלכלי מבחינתו בהמשך העסקתם, כמו גם, באם החליט לגייס עובדים אחרים מטעמו.

יש לזכור, כי גם לאחר התחלפות מעסיקים המעסיק החדש מחזיק בחובה לדאוג ולהקפיד על הזכויות הסוציאליות של העובדים שירש, ולא מהיום בו רכש את החברה, אלא מהיום בו החלו את תקופת העסקתם במקום העבודה. על פי כן, באם חברת כוח אדם או מפעל ייצור מחליטים להחליף בעלות על מנת לייצר אקט רווחי או כלכלי, העובדים בחברות ממשיכים את פועלם תוך שרצף זכויותיהם אמור להישמר.

התחלפות מעסיקים

אילו זכויות נשמרות בעת התחלפות מעסיקים?

זכויותיהם של עובדים בעת התחלפות מעסיקים התקבעו כדרך ספקטרום נרחב של פסיקות, במסגרתן בצבצה נורמה המגדירה כי עובדים שעבדו במקום עבודה שעבר התחלפות מעסיקים, נחשבים כעובדים של המעסיק החדש. אין זה אומר שהמעסיק החדש נחשב אוטומטית לצד "המעסיק" בחוזה העבודה שנחתם עם העובד. אלא שנשמר רצף הזכויות. וכן, זה אומר שזכויות העובד נשמרות, לרבות:

  1. פיצויי פיטורין
  2. ימי חופשה
  3. דמי הבראה
  4. ימי מחלה

כך, שעל פניו נדמה שלמעסיק החדש יש שתי בחירות:

  1. לפטר את העובד (ולשלם את הזכויות הסוציאליות כחוק)
  2. להתייחס אל העובד שירש כאל עובד מן השורה בעל רצף זכויות קיים

מה לגבי תחולתם של הסכמים קיבוציים?

סעיף 18 לחוק הסכמים קיבוציים מגדיר את חובת המעסיק כלפי העובד. במסגרתו נאמר כי:

  1. בהינתן התחלפות מעסיקים, רואים את המעסיק החדש כישות שחלה עליה ההסכם הקיבוצי.
  2. החוק עוסק רק במי שחל עליו הסכם קיבוצי. אדם שכזה יקבל את האפשרות לשמר מנדטורית את הרצף התעסוקתי.
  3. ועם זאת, יש לציין, כי המחוקק לא ציין בפירוש כי המעסיק החדש נחשב כצד להסכם העבודה שנחתם.  על כן, חוק הסכמים קיבוציים נחשב כחריג לכלל. תקף רק במקרים בהם אדם החליט לרכוש עסק שכבר חל עליו הסכם קיבוצי. אנשים שעובדים בעסק החל עליו הסכם קיבוצי נהנים מהזכויות אותן מעניק ההסכם, לרבות אלו המסופקים על ידי חוקי המגן במדינת ישראל.

מה לגבי הגנת שכר והפרשות?

מבחינת חוק הגנת שכר, מוגדר בסעיף 30, שבהינתן התחלפות מעסיקים (בעלים) של מפעל או עסק, יש להקים ערובה שנועדה לוודא שהמעסיק החדש ישלם לעובדים שכר כמו גם הפרשות לקופות גמל. כלל זה נועד לתמוך בהגנת השכר של עובד, בהינתן התחלפות מעסיקים וחל גם על תשלומים והפרשות לקופות הגמל. כך שאם הנסיבות מתקיימות, על המעסיק שהתחלף לשלם ולהפריש לקופות גמל, גם כן.

באם הרצף התעסוקתי של עובד המשיך גם לאחר התחלפות מעסיקים הרי שהכספים שצבר בקרן הפנסיה ימשיכו ברצף כהרגלם, בעוד המעסיק החדש מתחייב להכיר בגובה ההפרשות שהמעסיק הקודם העביר לקרן הפנסיה של העובד.

חילופי מעסיקים התפטרות עובד

מה לגבי פיצויי פיטורין?

מה בעניין פיצויי פיטורין? ובכן, ישנו חוק המסדיר זאת.  אם נפרש קצת את חוק פיצויי פיטורין, נוכל לראות כי עובד יכול להתפטר בעת התחלפות מעסיקים ולהיחשב כהתפטרות בדין מפוטר. ועל פי כן, להחזיק בזכאות עבור כל הפיצויים הרלוונטיים, כאילו היה מפוטר לעניין זה. ועם זאת, מעסיק יכול ליטול אחריות על חובות העובד. ובמקרה זה, תקופת עבודתו תיראה כרצופה מיום תחילת תעסוקתו של עובד במקום עבודה, ולא ממועד התחלפות מעסיקים. במילים אחרות, עובד יכול לבחור:

  1. להמשיך לעבוד במקום עבודה כאשר לו מעסיק חדש
  2. להתפטר בדין מפוטר ולקבל את כל זכויותיו כדין בעניין זה

לפרטים נוספים אודות התחלפות מעסיקים, כמו גם, ניתוח מקצועי באשר לזכויות המגיעות לך בחוק בעניין זה, ניתן ליצור עימנו קשר לקבלת ייעוץ ראשוני ללא התחייבות. משרדנו מייעץ ומייצג לקוחות מעל ל-20 שנה, כמו גם זכה בדירוג BDI כאחד ממשרדי עריכת הדין המומלצים.

שירותי החברה(פתח בטאב חדש בדפדפן)

תביעות כנגד חברות ביטוח(פתח בטאב חדש בדפדפן)

ייצוג מעסיקים בהליכים פליליים(פתח בטאב חדש בדפדפן)

חבות מעסיקים(פתח בטאב חדש בדפדפן)

תביעות בגין זכויות סוציאליות(פתח בטאב חדש בדפדפן)

שתפו:
[addtoany]
מאמרים שעשויים לעניין אותך

מבוא: בתקופות של סכסוכים ועוינות, החברים הפגיעים ביותר בחברה סובלים

קרא עוד »

כאשר אתם מחפשים עורך דין המתאים לצרכיכם, הדבר הראשון שחשוב

קרא עוד »

לפני כל הליך של פיטורים, יש חובה לקיים את שלב

קרא עוד »
לבדיקת היתכנות מהירה ללא כל התחייבות מלא/י את הטופס ושלח/י
לבדיקת היתכנות (ללא התחייבות) השאירו פרטים ונציג משרדנו יחזור אליכם בהקדם
לבדיקת היתכנות (ללא התחייבות) השאירו פרטים ונציג משרדנו יחזור אליכם בהקדם

לפנייה לנציג הווירטואלי החכם שלנו
לחצו כאן

לחץ כאן
צריכים עזרה?
לנציג הווירטואלי של משרדינו:
שלום, איך נוכל לעזור?
דילוג לתוכן