העבודה בהייטק יכולה להניב עימה שלל הטבות: שכר, תנאים, טייטלים, ואף הטבות של ממש (כמו שירותי בייביסיטר, עבודה מהבית, טיפולים פסיכולוגיים וכו'). רבים מאיתנו יודעים, שחלק מההטבות החומריות האפשריות לעובדים בתחום ההייטק, הוא גם היכולת לעשות אקזיט עם החברה (לממש אופציות לעובדים).
ובכן, זו בדיוק תפקידן של אופציות ובכתבה זו נסקור את מהותן.
מה ניתן לעשות עם אופציות?
בשורה התחתונה, ניתן לקבל אופציות כדי לעשות אקזיט, באם החברה תונפק או בכל תנאי אחר רלוונטי. ועם זאת, יש אפשרות שהאופציות לא יהיו שוות דבר, או אפילו פחות מזה.
אז מה הסיפור של אופציות, ומדוע הן קוסמות לעובדים? ובכן, יש לא מעט סיבות להצעתן של אופציות לאנשים השוקלים להצטרף לחברה מסוימת בתחום ההייטק, לרבות:
- להציע את האפשרות לעשות הרבה כסף, ואף "אקזיט" עם הנפקת החברה ו/או מימוש האופציות בעתות רווחיות
- לעודד את העובד לתת את מיטב ביצועיו, על מנת שהחברה תתקדם ומניותיו האופציונאליות יהיו שוות יותר
- יש אפשרות לעודד את העובד להמשיך לעבוד, עד למימוש האופציות, לכל הפחות.
- אופציות הן פוטנציאל. קל לתת אותן, כרעיון.
מה זה בכלל אופציות?
אוקי, ניתן להגדיר אופציות ותועלתן בצורה הבאה:
1 | ניירות ערך |
2 | אפשרות לרכישת מניות במועד עתידי |
3 | רכישת המניות תתרחש עבור סכום שהוגדר מראש, בחוזה או הסכם האופציות |
4 | המחיר שהוגדר מראש, נקרא גם מחיר המימוש |
5 | על מנת לממש את האופציות, העובדים מתבקשים לעבוד עד אותו מועד מימוש |
מה הסייגים שכדאי לדעת על אופציות?
בקיצור, אופציות הן לא תכנית להתעשרות מהירה. אלא אפשרות להרוויח כסף, לאחר מעבר תקופת זמן מסוימת, בהינתן מענה על תנאים מסוימים. וגם אז, לא בטוח שהאפשרות הזאת תמומש.
במקרים מסוימים, חברות היי טק, יכולות לדלל את המניות שלהן, מה שיכול לדלל את ערך האופציות. באם עובד מחליף חלק משכרו על מנת לקבל יותר אופציות, כדאי לו להכיר את האפשרות הזאת.
במקרים אחרים, אפשר שאופציות כלל לא ימומשו, באם החברה תיסגר, או אם העובד יחליט לעזוב טרם מועד ההבשלה.
אילו חברות מעניקות לכאורה יותר אופציות?
מי מעניק יותר אופציות לעובדיו? ובכן, חברת אתוסיה בדקה מה הם אחוזי חלוקת האופציות לכלל העובדים בתעשייה לפי תחום. כאשר הרציונל הוא, שחברת שרוצות לנער את השווקים בהן פועלות, יציעו שווי אופציות גדול יותר לעובדיהן.
כאשר חברות סייבר וחברות העוסקות במסחר מקוון ניכרות ככאלו המעניקות את האחוזים הגבוהים ביותר עוד בתחילת הדרך. חברות שבבים וטלקום מעניקות אחוזי אופציות נמוכים יותר. כאשר בשלבים מתקדמים של מסע החברה, כמות האופציות המוענקת יורדת. נדמה שיש שוני בחלוקת האופציות גם על בסיס תפקיד.
מנכ"ל חיצוני יכול לקבל פחות מ-5 אחוזים, כיוון שמעל 5% יאפשר לו לקבל זכויות חלקיות כבעל שליטה בחברה. מנהלים בכירים יכולים לקבל אחוזים בודדים, ואילו עובדים מנוסים ואף אלו בדרג ביניים יכולים לקבל פחות מאחוז, ועובדים זוטרים אף פחות מעשירית האחוז. כמובן, מדובר בטווח ממוצע שנאסף ונסקר על ידי אתוסיה, וכל מקרה לגופו.
מה חשוב להדגיש בנושא מימוש אופציות?
אחד הנושאים החשובים באופציות, הוא כמובן אופן מימושן. על עובד לוודא כי הוא מבין כמה זמן ביכולתו להחזיק או לממש אופציות. באם סיים את תקופת עבודתו בחברה, עליו לבדוק כמה זמן יש לו לממש את האופציות לאחר סיום העסקה.
יש לכך חשיבות, כי במהלך תקופת הזמן הזאת, יכול להיות שערך המניה אף יעלה, כך שזה רלוונטי לחכות קצת טרם מימוש האופציות. ישנה המלצה לנהל משא ומתן עם המעסיק לגבי תקופת מימוש האופציות. בייחוד אם היה וויתור על מרכיבי שכר, ומעורבות אקטיבית בפיתוח החברה כאשר האופציות היוו חלק מהגמול האפשרי לכך. זאת על מנת לוודא את מימוש הפוטנציאל המרבי של אותן אופציות.
כדי לקבל ייעוץ משפטי במקרים של סכסוכים על בסיס אי מימושן של אופציות, ניתן ליצור קשר עם משרדנו. משרדנו מחזיק ברקורד מוכח של הצלחות בתחום ייצוג עובדי הייטק ובתחומים משפטיים שונים, ודורג בדירוג BDI כאחד ממשרדי עריכת הדין המומלצים.
<strong>אופציות בהסכמי העסקה</strong>(פתח בטאב חדש בדפדפן)
טיפול בהסכמי עבודה(פתח בטאב חדש בדפדפן)
תביעות כנגד חברות ביטוח(פתח בטאב חדש בדפדפן)