בשנים האחרונות נפוצה מגמה עולמית של העסקת עובדים באמצעות קבלני כוח אדם. למרות שמגמה זו איננה נחלתה של ישראל בלבד, זו נפוצה הרבה יותר במדינת ישראל מאשר במדינות מערביות אחרות. חברות אלו החלו לפעול לשם אספקת עובדים למשרות זמניות אולם עם השנים חל שינוי באופיים וחברות רבות החלו להציע כוח אדם לפרויקטים ארוכי טווח ואף להעסקה ממושכת.
עובד המועסק באמצעות קבלן כוח אדם קרוי עובד קבלן. המגמה להעסיק עובדי קבלן נובעת בעיקר מהלחצים המופעלים להתייעלות בעקבות המעבר לכלכלה גלובאלית ולהוזלת עלות העבודה. בסקטור הציבורי לחץ ההתייעלות התאפיין בצמצום תקני העבודה ובהגדלת הצורך במציאת פיתרון להעסקת כוח אדם נוסף. פתרון זה הגיע בדמות עובדי הקבלן ולפיכך הפך את המדינה למעסיק העיקרי של כוח אדם זה.
העסקת עובדי קבלן מאפשרת למעסיק גמישות וחיסכון בעלויות וזאת מכיוון שעובדי כוח האדם אינם בעלי קביעות ואינם זוכים להגנתם של ועדי העובדים ולפיכך להסכמים קיבוציים היסטוריים שנחתמו בין ועדי העובדים לבין המעסיקים .
עם השנים הפכו המועסקים באמצעות חברות הקבלן לסקטור המנוצל ביותר במשק, כותרת אחת אף כינתה את עובדי הקבלן "העבדים של המאה ה – 21".
במקום להיטמע עם הזמן בארגון בו עבדו, אלו המשיכו לאורך השנים להיות מועסקים על ידי חברות הקבלן והופלו בזכויותיהם הסוציאליים ושכרם לעומת עובדים אחרים באותו הדרג בארגון. כה חמורה התופעה עד כי קיימת תחושה כי עובדים אלו כמעט ואינם זוכים להגנת דיני עבודה.
למעשה נוצרו בישראל מעמדות בקרב המועסקים, אלו שנהנים מהגנת ועדי העובדים וזוכים לתנאים סוציאליים והטבות שכר, לעיתים מרחיקי לכת ואלו שעובדים בשכר מינימום, שעות ארוכות ואינם זוכים להטבות להם זוכים חבריהם בארגון. בממד הפסיכולוגי חש עובד הקבלן תחושות אפליה וקיפוח כאשר זה צופה בחבריו המקבלים כמות כפולה של ימי חופשה, ימי מחלה בתשלום, שי לחג המגיע לעיתים לשווי של פי עשרות אחוזים ביחס למה שמקבל אותו עובד קבלן, ישנו גם ממד הזכויות הסוציאליות הבסיסיות שאינן משולמות. עובד זה עשוי למצוא עצמו בתום תקופת העסקה ממושכת, ללא פיצויי פיטורין, פנסיה ודמי הבראה.
בשנת 2000, נחקק חוק שנועד לשים קץ לאפליה וקבע כי עובדים אלו ייהנו מזכויות שוות לזכויות עובדים אחרים באותו ארגון. עוד קבע החוק, שעובד חברת כח אדם שמועסק באותו ארגון במשך תשעה חודשים יהפוך אוטומטית לעובד של הארגון וייהנה מכל הזכויות הסוציאליות והטבות השכר אשר נותן המעסיק. עקב מחאתם של קבלני כוח האדם ולובי חזק בכנסת, יישום חוק זה נדחה שוב ושוב. ב- ינואר 2008 נכנס לתוקפו חוק העסקת עובדים על ידי קבלני כוח אדם וכעת כל עובד אמור להיקלט בארגון בתום 9 חודשי עבודה בפועל.
עם יישום החוק, חברות כוח האדם התריעו כי מעסיקים רבים אינם מעוניינים לקלוט את כל העובדים המוטמעים כעת בארגון וכי עשרות אלפי עובדים צפויים לקבל בקרוב מכתבי פיטורים. ההסתדרות טוענת כי תירתם למאבק כנגד מעסיקים שאינם מעוניינים לקלוט את עובדי הקבלן אולם בדומה למאבקים רבים, בעוד ההסתדרות נאבקת במעסיקים העובדים נופלים בין הכיסאות וזכויותיהם אינם מובטחים.
למשרדינו נסיון רב בייצוג עובדים בכלל ובייצוג עובדי קבלן בפרט, ניסיון רב במתן סיוע משפטי לעובדי קבלן בסקטור הציבורי, עובדי השמירה והניקיון, ההיי טק, החינוך ועוד'. אנו שמחים להירתם לסיוע ומענה לשאלות בנושא חוזי העסקה חדשים, תנאי העסקה וזכויות סוציאליות שטרם שולמו. כמו כן נשמח לעמוד לרשותך בהערכת סיכוי תביעתך. במדור זה תמצאו פסקי דין העוסקים בתחום.