קרן השתלמות היא תכנית חיסכון לשש שנים שנפתחת בשנה השביעית וניתנת כהטבה סוציאלית לעובדים. במגזר הציבורי ובמפעלים ספציפיים זכות העובד לקרן השתלמות מוסדרת על ידי הסכמים קיבוציים, בעסקים בהם אין הסכם קיבוצי או צו הרחבה שמסדיר את הנושא ההחלטה האם לפתוח קרן השתלמות עבור העובד היא לשיקולו של המעבידו בהתאם להסכם האישי.
חשוב לציין, כי לקוחות רבים פנו אלינו בטענה, כי מעסיקים שונים בהם משרד החינוך, מועצות מקומיות ועוד, אינם נותנים לעובדים הודעה מסודרת על תנאי העבודה אשר מסבירה להם את הצורך בפתיחת קרן השתלמות בתחילת תקופת עבודתם, מה שמביא במקרים רבים לכך שלא מופרשים כספים לטובת העובד לקרן השתלמות משך שנים ארוכות. בדיעבד פניות לאותם גורמים נתקלות בהתנגדות לתשלום רטרואקטבי של תשלומי הקרן השתלמות או לפיצויי בגין אי הפרשה לקרן השתלמות.
במקרים מסוג זה משרדנו ממליץ על פנייה לצורך בדיקת היתכנות לפתיחת הליכים משפטיים כנגד הגורם המעסיק ו/או פניה למעסיק לצורך קבלת התשלומים המגיעים.
חשוב לציין, כי מבקר המדינה ביצעה בספרו הקדיש פרקים רבים לבחינת נושא התשלומים לקרן השתלמות על ידי המדינה ועל ידי משרד החינוך. מסקנותיו היו שבשל חוסר שקיפות בנושא קרן ההשתלמות מיליונים רבים של שקלים לא הועברו בפועל לעובדים הזכאים. בהתאם לזאת, נקבעו על ידו נהלים של אי קבלת עובדים בטרם יידועתם באשר לזכואותם לפתיחת קרן השתלמות ולקבלת ההפרשות. בפועל מבקר המדינה ראה בחומרה את הסיטואציה לפיה עובדים רבים הזכאים לתשלומים לא ממשיים את זכותם בשל חוסר שקיפות.
למשרדנו ניסיון בהגשת תביעות לקבלת תשלומי קרן השתלמות באופן רטרואקטיבי חרף התנגדות המעסיק לתשלום בטענות לאשם של העובד באי פתיחת התקרן.
התיישנות תביעה לפיצויי בגין אי תשלום של קרן השתלמות הינה התיישנות אזרחית בת 7 שנים. במקרים מסויימים חל ניסיון במסגרת תביעת הפיצויי בגין אי תשלום לקרן השתלמות לתבוע גם את התשואה של קרן ההשתלמות וגם את הטבות המס הניתנות במסגרת ההפרשה לקרן ההשתלמות. קרי, תשלום פיצוי בגין אי קבלת הניכוי ואי קבלת הזיכוי לכספי קרן ההשתלמות בהתאם לחוק.
בדומה לקופת גמל גם העובד וגם המעביד מפרישים אחוז מסויים משכר העובד לקרן ההשתלמות.
כספי קרן ההשלתמות מופרשים על ידי העובד והמעביד בשיעור אחוז משכר העובד.
ככלל הפרשות העובד לקרן ההשתלמות עד לשיעור של- 2.5% משכרו ועד לתקרה של 393 ש"ח לחודש והפרשת המעביד בשיעור של 7.5% משכרו של העובד ועד לתקרה של 1,178 ש"ח לחודש פטורות ממס. לכן קרן השתלמות מהווה הטבה סוציאלית כדאית הן לעובד והן למעביד.
גם עצמאים רשאים לפתוח קרן השתלמות ולהנות אף הם מהטבת המס. תקרת התשלומים לעצמאים היא 7% מתקרת הכנסה של 17,583 ש"ח לחודש.
את כספי קרן ההשתלמות ניתן לפדות במקרים הבאים:
- תום שש שנים ממועד התשלום הראשון לקרן.
- בגיל פרישה במידה ויש לקרן ההשתלמות לפחות שלוש שנות ותק.
- שלוש שנים ממועד התשלום הראשון לצורך השתלמות מאושרת על ידי מס הכנסה.
- במקרה פטירה זכאים השארים למשוך את הכספים שנצברו בתנאי שיש לקרן ההשתלמות לפחות שלוש שנות ותק.
קרן השתלמות שממנה נמשכו כספים נסגרת להפקדות עתידיות.
למשרדינו נסיון רב בתביעות עובדים ונשמח לעמוד לרשותך לייעוץ ובדיקה משפטית בפגישה.
ניתן ליצור קשר עם משרדנו בטל' 073-2505653.
עובד הייטק, על אילו הטבות כדאי לך להתעקש ולהתמקח?(פתח בטאב חדש בדפדפן)
זכויות העובדת בעת שמירת הריון וחופשת לידה(פתח בטאב חדש בדפדפן)
זכויות עובדים בתקופת אי כושר עבודה(פתח בטאב חדש בדפדפן)
סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורין(פתח בטאב חדש בדפדפן)
צו הרחבה בענף השמירה(פתח בטאב חדש בדפדפן)
מעביד שלא הפקיד לקרן פנסיה יפצה את העובד(פתח בטאב חדש בדפדפן)