הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה לאחרונה נתונים הנוגעים לשרידות חברות בישראל. מתוך הנתונים עולה כי כ-5% מהעסקים בעלי היקף העסקה קטן, כלומר עד 4 עובדים, אשר נפתחו ב-2009 צפויים להיסגר בשנתם הראשונה.
בשנת 2009 נתן בית המשפט 565 צווי פירוק לחברות.
כאשר חברה מגיעה למצב של חדלות פירעון והנושים מתחילים להידפק על דלתותיה, קיימת סכנה כי אלו יפעלו לעיקול נכסי החברה עוד בטרם ישולם שכרם של העובדים.
בכדי למנוע מצב בו יעוקלו נכסי החברה לטובת הנושים השונים והעובדים יעמדו אל מול שוקת שבורה כאשר יבקשו לקבל את משכורתם ואת זכויותיהם הסוציאליות, יוכלו העובדים להגיש תביעה לבית הדין לעבודה וכמו כל נושה להטיל עיקולים זמניים על החברה בגין החוב כלפיהם.
במידה ולא ניתן להטיל עיקולים מכיוון שאין לחברה נכסים הניתנים למימוש, יוכלו העובדים כמוצא אחרון ליזום את פירוק החברה בעצמם. כאשר זו תפורק יוכלו העובדים להגיש תביעת חוב לביטוח הלאומי ולקבל פיצוי בגין חוב החברה כלפיהם. סכום הגמלה המרבי שניתן לקבל מביטוח לאומי בגין תביעת חוב עומד כיום על 103,675₪.
עם זאת, כאשר מדובר בחברה המעסיקה מספר מועט של עובדים עשוי צעד הפירוק שנועד למעשה לסייע לעובדים לקבל לפחות חלק מחוב החברה כלפיהם, צריך לחשוב פעמיים. מדובר בהליך יקר בו נדרש יוזם הליך הפירוק לשאת בעלותן של אגרות שונות שיש לשלמן בתחילת ההליך. לכן כאשר מדובר במספר מצומצם של עובדים, העובדים ללא משכורת, עלויות ההליך עשויות להוות מכשול של ממש.
עצות לעובדים בטרם יפנו לפירוק החברה
שקלו הגשת תביעה לבית הדין
ראשית כדאי לבחון האם פירוק החברה הוא אכן המהלך הרצוי שכן עצם היות החברה חדלת פירעון לא אומר שאין ברשותה נכסים. במידה וישנם נכסים, ניתן לנקוט בצעדים אחרים כגון הגשת תביעה לבית הדין, הטלת עיקולים והרמת מסך, כלומר תביעה אישית נגד בעלי ומנהלי החברה.
במקרים רבים צעדים אלה עדיפים, מכיוון שבניגוד לביטוח הלאומי, בית המשפט יכול לפסוק החזר הוצאות שכר טרחת עורך דין, אינו מוגבל בתקרה מסוימת, ואף יכול לפסוק פיצוי בגין רכיבים שאינם נכללים במניין הרכיבים שרשאי הביטוח הלאומי לדון בהם.
התאגדו יחד
כדאי לעובדים להתאגד יחדיו על מנת לחלק את הוצאות הליך הפירוק על פני כלל העובדים. כך יידרש כל עובד לשלם סכום נמוך יחסית בגין הוצאות ההליך.
שהמעסיק יממן
אם מדובר בחברה קטנה בה עובדים 3-4 עובדים ניתן לבקש מבעלי החברה לממן את הליך הפירוק.
פעמים רבות כאשר החברה חדלת פירעון וכבר אין לה אפשרות לשלם משכורות, ירצו הבעלים לסייע לעובדיהם, ככל שניתן, בין היתר על מנת למנוע תביעה אישית כנגדם ומימון הוצאות הליך הפירוק בעלות של כמה אלפי שקלים עשויה להיות האפשרות הטובה ביותר מבחינתם.