נראה כי מאז תחילת המאה העשרים הנשים עוסקות במאבק של זכויות נשים בעבודה, על מנת ליהנות מאותו מעמד חוקי בחברה, בדיוק כמו הגברים. רק בשנת 1928, במדינות מסוימות, הותר לנשים מעל לגיל עשרים ואחת להצביע כמו הגברים.
יש בחברה מי שיטען שהנשים עשו כברת דרך ארוכה עד היום, והם כבר הגיעו למימוש המטרה של שוויון זכויות הנשים, בעוד הן יכולות כיום לעבוד בכל מקום, להצביע או להחזיק ברכוש, וכיוצא בזאת. ברם, בהתבוננות מעמיקה על היבטי החוק או החברה, יש עוד הרבה מטרות להשיג, והדרך להשגת שוויון מלא של זכויות נשים בעבודה עדיין ארוכה.
כדאי לכם לקרוא מן ההתחלה ועד לסוף המאמר הזה, כי רב הנסתר על הגלוי…
במה בא לידי ביטוי זכויות ושוויון הנשים?
באופן כללי ניתן לומר, כי כיום הנשים שואפות למצב אוטופי של זכויות נשים, שיהיה שוויון זכויות כמו לגברים.
יש שיטענו, כי מבנה הזכויות או השוויון הוא קו הבסיס של גברים אמידים, משמע – באופן אוטומטי יש הבדלים בין נשים לבין גברים, כמו גם חוסר התחשבות בהזדהויות פוליטיות, חברתיות או כלכליות, כמו למשל – נטייה מינית, גזע, מוגבלות, או לחלופין מעמד, וכיוצא בזאת.
כל הרעיון בשוויון זכויות מגדרי, לצורך העניין, מחייב התייחסות לשני המינים בצורה שווה, ולא מתוך מקום של תפיסה שגויה, שבה פגיעות או צרכים ייחודיים של נשים לא מקבלים את המקום הראוי.
חרף העובדה שבהחלט הייתה התקדמות בנושא, נשים עדיין לא חולשות על המקצוע של עריכת דין, משמע – פחות נשים יכולות להשפיע על החוק.
שני חוקים מרכזיים נועדו לשמור על זכויותיהן של נשים בישראל
שוק העבודה הישראלי נוקשה תובעני ומפלה מטבעו. היותו חשוף ביותר לתנודות בשוק העולמי, למשברים כלכליים ולשינויים פוליטיים גורם לכך שאינו מעניק לעובדים ביטחון תעסוקתי. כל זה נכון על אחת כמה וכמה כשמדובר בעבודתן של נשים.
בישראל של המאה ה-21 נשים עדיין מופלות לרעה בשכר, בסיכוייהן להתקבל לעבודה, ובסוגי המשרות הפתוחות עבורן.
לשם כך נחקקו חוקים שמטרתם שמירה על זכויותיהן של הנשים. שני חוקים מרכזיים נועדו לשמור על זכויותיהן של נשים בישראל:
חוקים אלו נועדו למנוע אפליית נשים בעבודה ולהוות מנגנון הגנה במקרים בהן האישה נפגעת מכורח היותה אישה. אלו מסדירים גם את פיטורי האישה, את זכויותיה בהריון ובלידה, את חופשת הלידה ואת הטיפול בילד לאחר מכן.
עכשיו יותר מתמיד כאשר המשבר הכלכלי מאיים על כלל העובדים במשק, לעיתים רבות יהיו אלו הנשים שישלמו ראשונות את מחיר המיתון. שאלות רבות עולות לאחרונה בנושא זכויות האישה העובדת:
"התפטרתי ממקום עבודתי לאחר הלידה למטרת טיפול בתינוק שטרם מלאו לו תשעה חודשים, האם אני זכאית לפיצויי פיטורין?"
"בעקבות המצב הכלכלי קיצצו בשכרי, אני בחודש חמישי להריוני, האם זה מותר על פי חוק?"
"נעדרתי מעבודתי בשל טיפולי פוריות, האם מותר למעסיק לפטר אותי?"
"חזרתי לעבודה בתום חופשת הלידה והמתין לי מכתב פיטורין, מהן זכויותיי?"
כיצד עורכי דין תומכים בחוק שוויון הזדמנויות של זכויות נשים בעבודה?
בשנת 1988, נחקק חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, לפיו אסור למעסיקים להפלות עובדים בגין סיבות כגון – שירות במילואים, מין, חברות במפלגה, נטייה מינית, השקפות אישיות, מעמד אישי, מקום מגורים, היריון, ארץ מוצא, טיפולי פוריות או הפריה חוץ גופית, לאום, הורות, דת, גילאים או גזע.
אך המציאות מוכיחה כי זכויות נשים מופרות חדשות לבקרים, וכאן בדיוק נכנסים לתמונה עורכי דין. הם יוכלו לתמוך בכם במידה ובעבודה שלכם מועסקים פחות משישה עובדים, ואתן רוצות להוכיח שהפרו את שוויון ההזדמנויות שלכם בעבודה, עורך הדין יסייע לכם בהוכחה וודאית שנגרם לכן נזק, תוך כדי קביעת גובה הנזק על מנת לזכות בשיפוי של המעסיק שלכן.
כמו כן, הזכות לשוויון הזדמנויות בעבודה של נשים מוענקת בצורה אוטומטית, אבל במידה ומשום מה היא הופרה, עורך הדין ינקוט בכל טקטיקה או תקדים משפטי לשם הגשת תביעה משפטית כנגד המעסיק שלכן.
בנוסף לכך, במידה ומועסקים במקום העבודה שלכם למעלה משישה עובדים, עורך הדין יתבע בשבילכן פיצוי בהתאם לחוק השוויון של ההזדמנויות בעבודה, אף במידה ולא ממש נגרם לכן נזק כתוצאה מאפליה על רקע מין.
יודגש, כי ניתן לדרוש פיצוי בגין אפליה גם במקרים של חל חוק שוויון הזדמנויות בעבודה במקומות עבודה של פחות משישה עובדים וזה על בסיס הדין החל, פסיקה ועקרונות שוויון כלליים.
איך עורכי הדין יכולים לדאוג לכל אותן זכויות נשים בהיריון?
על פי סעיף תשע בחוק עבודת נשים נקבע כי:
- עובדת בהיריון שמועסקת על ידי קבלן לכוח אדם במשך חצי שנה, יפעל המעסיק למניעת פיטוריה בניגוד לחוק, כאשר עורכי הדין יעשו הכול על מנת להוכיח שהמעסיק פיטר אתכן שלא כחוק.
- מעסיק אינו רשאי לפטר עובדות הרות, אלא אם כן ניתן היתר ייחודי של משרד התעשייה והמסחר. במידה ובכל זאת פוטרתן בתקופת ההיריון ללא האישור של משרד התעשייה והמסחר, ינקוט עורך הדין בכל דרך אפשרית לתקן את העוולה.
- שר התמ"ת יסרב לאשר פיטורין של עובדת הרה במידה ויובהר לו שהם נקשרים לסיבת ההיריון, וממש לא לתפקוד המקצועי הלקוי שלה, וזאת סיבה מספיק טובה שעורך הדין שלכן יילחם למענכן בחירוף נפש.
מה החשיבות של הניסיון הרב של עורך הדין אריק שלו בשמירה על זכויותיהן של נשים?
עורך הדין אריק שלו פועל רבות למען הגנה על זכויות הנשים, ההכשרה שלו תורמת למאמץ, והניסיון הרב שלו גם. הוא יודע איך להתמודד נכונה עם לחצים, מה בדיוק לחפש או למה לצפות, ולמצוא את התקדימים הנכונים שיתמכו בזכויות של הנשים.
בפועל משרד עו"ד אריק שלו מנהל תיקים רבים בתחום זה ומאחוריו הצלחות רבות.