כשאנחנו מדברים על מסלולי פרישה אפשריים, אנחנו מדברים על שלב הפרישה לגמלאות. במילים אחרות: הרגע בו אדם מחליט לסיים את עבודתו, לצאת לגמלאות וכמובן: לקבל פיצויי פיטורים (בהינתן זכאות) על סיום יחסי עובד מעסיק ואף תשלומי פנסיה.
באילו גילאים ניתן לפרוש ולנצל את הזכויות כחוק?
על כן, מה הם מסלולי פרישה אפשריים במגזר הפרטי?
עובדים מן המגזר הפרטים, יכולים לבחור במספר מסלולי פרישה אפשריים, כאשר ההמלצה היא לבחור את המיטיב ביותר. הדגש הוא, שפרישה מאוחרת וחיסכון רב ככל האפשר יכול לסייע בהגדלת הפנסיה. כיום החוק מגדיר 3 גילאים בהם ניתן לפרוש על פי חוק פרישה ולהחזיק בזכאות לאותם תנאים כחוק, כגון:
- גיל הפרישה המוקדמת. מדובר בגיל בו ישנה זכאות לפרוש מיוזמה, בהינתן קיום התנאים עבור זה מטעם דין או הסכם. מדובר בגיל 60 לשני המגדרים.
- גיל פרישה בזכות. גם כאן, עובד יכול לנצל את הזכאות לפרוש ביוזמתו ולנצל את התנאים המגיעים לו כחוק. כיום, גיל פרישה בזכות עומד על 67 לגבר, ו-64 לאישה (נכון לשנת 2022).
- גיל פרישת חובה. בניגוד לשתי האופציות הקודמות שציינו, במקרה זה הפרישה היא לא מטעם העובד, אלא המעסיק. מדובר בגיל 67 עבור שני המגדרים.
מה לגבי מסלולי הפרישה עצמם?
אוקי, אבל מה הם מסלולי פרישה אפשריים לחבר'ה שפשוט רוצים לפרוש ממקום עבודתם ולצאת לגמלאות?
- מסלול פרישה מרצון: מדובר בתוכנית שהמעסיק יכול ליזום על מנת לעודד פרישה מוקדמת, בטרם הגעה לגיל פרישה על פי חוק (כפי שציינו בסעיף הקודם). ובכך, מוצעת לעובד זכאות לתנאי פרישה משופרים על מנת לגשר על התקופה עד הגעת העובד לגיל פרישה. ובכן, גם בתוך מסלול פרישה זה, ישנם 4 מסלולי פרישה אפשריים, לרבות: תשלום חודשי, מענקים, פנסיה מוקדמת ואף חבילת פרישה.
- פרישה בעקבות נסיבות בריאותיות: מדובר על מסלול בו העובד בוחר לצאת לפנסיה בעקבות נסיבות בריאותיות, אובדן כושר עבודה וכו'. במידה בה העובד מצהיר כי אינו יכול לבצע את עבודתו, או כל עבודה אחרת אשר הולמת את מידת השכלתו, ניסיונו או הכשרתו למשך תקופה אשר עולה על 90 יום. ועדה רפואית מטעם קרן הפנסיה הרלוונטית של העובד מכירה בזכאות לפרישה מסוג זה. באם העובד קיבל הכרה וזכאות לכך, תשולם לו פנסיה רפואית (נקראת גם פנסיית נכות), עד חזרה לכושר עבודה, או הגעה לגיל פרישה. מגיל פרישה ואילך יהיה מדובר על תשלומי פנסיה. פנסיית נכות זו לא תעלה על סכום המהווה 75% מהשכר הקובע שהוגדר עבורה.
מה לגבי מסלולי פרישה אפשריים למגזר הציבורי?
גם למגזר הציבורי מסלולי פרישה אפשריים, עבור חבר'ה ש…
- זכו למעמד קביעות
- 2. (גם אלה אשר) התחילו לעבוד במסגרת חוזה רגיל וזאת לאחר גיל 55
- בעלי וותק של לפחות 10 שנות עבודה במגזר
בהינתן כך, עובדים במגזר הציבורי זכאי לקצבת פרישה, לאחר פרישתם. קצבה זו מתבססת על חישוב שנות עבודה, כאשר כל אחת מהן מזכה בשני אחוזים של קצבה. הקצבה מתבססת על…
- חלקיות המשרה המשוקללת לכל שנת עבודה
- המשכורת האחרונה אשר שולמה לעובד טרם הפרישה
- לרבות גמולי השתלמות, שכר יסוד, הבראה, תוספות פנסיוניות, מענק יובל וביגוד.
על מה מושתת זכאות לקבלת קצבה פנסיונית במגזר הציבורי?
- מדובר על מסלול פרישת חובה בגיל 67 לשני המגדרים
- או בפרישה מרצון בגיל 60, בהינתן וותק של 10 שנים לפחות.
- פרישה מנסיבות רפואיות, דרגות נכות בשיעור 25% לפחות ובוותק של לפחות 5 שנים.
- פרישה מוקדמת: תעסוקה מגיל 42 וותק של 10 שנים לפחות.
- פטירה במהלך העבודה וותק של 3 שנים לפחות.
תשלומים נוספים לעובדים במגזר הציבורי?
המגזר הציבורי זכאי לתשלומים נוספים, מלבד לקצבת הפרישה, לרבות:
- פיצויי עודף שנים: הזכאות מתבססת על גילאי 60 ומעלה, עם וותק של 35 שנה לפחות במשרה מלאה. פיצויים אלו פטורים ממס בהינתן שאינם עוברים את תקרת השכר הקבועה בתקנות מס הכנסה.
- פיצויי ימי מחלה: הזכאות רלוונטית לגילאי 55 ומעלה עבור עובדים שפרשו לגמלאות או נפטרו במהלך עבודה. ישנו מס עם קבלת מענק.
- פדיון ימי חופשה: תשלום שיש בו מס.
- דמי הבראה, ביגוד ומענק יובל: תשלום לשנה התקציבית של עת הפרישה. מן השנה השנייה, מנהל הגמלאות אחראי לתשלום.
- זכות היוון: ניתן להגיש בקשה כשנתיים מיום הפרישה, למטרת היוון חלק מהקצבה ולקבל סכום חד פעמי, ובלבד שהחלק המהוון לא עולה על 25% מסכום הקצבה.
לפרטים נוספים אודות מסלולי פרישה אפשריים וכל הניואנסים המעורבים, ניתן ליצור קשר עם משרדנו, אשר ייעץ וייצג לקוחות למעל שני עשורים. משרדנו זכה בדירוג BDI כאחד ממשרדי עריכת הדין המומלצים.
ימי בחירה(פתח בטאב חדש בדפדפן)
ייצוג בתיקי הטרדה מינית במקום העבודה(פתח בטאב חדש בדפדפן)
ייצוג עובדים(פתח בטאב חדש בדפדפן)