מלאו טופס לחזרה

נטישת מקום עבודה

מהי נטישה ומתי היא עשויה להוות עילה לשלילת פיצויי פיטורין והודעה מוקדמת

האם אי הופעה לעבודה עשוייה להיחשב התפטרות?

פעמים רבות אנו נדרשים להתייחס לסוגייה של היעדרות מהעבודה ללא אישור אשר בעקבותיה מודיע המעביד כי הוא רואה את העובד כמי שהתפטר.

אי הופעה לעבודה בלא אישור המעביד (או אישור רפואי) בין אם מדובר בעבודה לפי שעה ובין אם מדובר בעבודה במשכורת חודשית עשויה להיחשב הפרת משמעת. עם זאת, אין היא יכולה להיחשב אקט של התפטרות.

בפסק דין מפעלי ים המלח נ' דוד שינין קבע בית הדין כי "היסוד הן של פיטורים והן של התפטרות הוא שהצד הפועל נתן ביטוי שאינו משתמע לשתי פנים לכוונתו להביא את יחסי העובד והמעביד הקיימים בין השניים, לידי גמר".

(דב"ע נא/1-3 מפעלי ים המלח בע"מ – דוד שיינין),כלומר, יש לבצע אקט פעיל שבו הצד שמבקש לסיים את יחסי העבודה מודיע חד משמעית על כוונותיו.

אין העובד רשאי לראות עצמו כמפוטר אם לא הודיעו לו במפורש ואין המעביד רשאי לראות את העובד כמי שהתפטר אם לא הודיע על כך במפורש. יתרה מזאת, כאשר קיימת מחלוקת עובדתית לגבי נסיבות הפסקת העבודה, נטל ההוכחה מוטל על הצד שטוען לסיום היחסים.

(דב"ע נו/3-201 שמש ירושלים בע"מ נ' מאיר ניסימיאן, עבודה ארצי כרך כח(1) 216; דב"ע נד/3-129 משה ענבר נ' איתן הראל ואח', עבודה ארצי כרך ל(2), 154). 

מתי היעדרות נחשבת זניחה או נטישה של מקום העבודה?

אף על פי שישנם מקרים בהם היעדרות מהעבודה תיחשב ביטוי להתפטרות, קובע בית הדין כי יש לבחון את מכלול הנסיבות ואת התנהגותו של העובד לפני האירוע וכן את אורך זמן ההיעדרות לפני שקובעים כי מדובר בזניחת מקום העבודה.

(דב"ע לה/45-3 מוחמד ואח' – "יזרום" חברה למוצרי חשמל בע"מ, פד"ע ז', 64,).

סממנים לכך שכוונת העובד הייתה נטישה של מקום העבודה יכולים להיות עבודה אצל מעביד אחר, הגירה למדינה אחרת וכדומה.

האם ניתן לשלול הודעה מוקדמת ופיצויי פיטורין לעובד שזנח את עבודתו?

באשר לסוגיית שלילת הודעה מוקדמת ושלילת פיצויי פיטורין, פסיקותיו של בית הדין אינן חד משמעיות בנושא והחוק מתיר שלילת דמי הודעה מוקדמת ופיצויי פיטורין בנסיבות מסויימות בהן בוצעה עבירת משמעת חמורה.

עם זאת, ועל אף האמור, ניכרת בפסיקה מגמה המייטיבה עם העובד ולעיתים רחוקות מאוד נשללים פיצויי הפיטורין במלואם. במקרה טהה זבון נ' נפתלי מוצניק, בו נסע העובד לחו"ל לתקופה של חודש מבלי לקבל אישור ממעבידו, פסק בית הדין שלילת הודעה מוקדמת והפחתת פיצויי הפיטורין לכמחצית מהפיצויים להן היה זכאי בהתאם לוותק אותו צבר.

דב"ע נה/ 3-122 טאהה זבון נ. נפתלי מוצניק, פד"ע כ"ט 228).

הסיבה לכך נעוצה בכך שבית הדין רואה באקט הפיטורין ענישה חמורה כשלעצמה (ראה: בע"ע 300080/96 אבלין (מימון) אליה נ´ בן ציון קליין).

האם כדאי לי לפנות לעורך דין מומחה לדיני עבודה?

אם נעדרת מעבודתך והמעביד הודיע כי הוא רואה בכך אקט של התפטרות או שלחילופין פוטרת עקב היעדרות ונשללו ממך פיצויי הפיטורין ודמי ההודעה המוקדמת הינך זקוק לעו"ד לדיני עבודה!

גם במקרה בו הינך עובד במשמרות ועקב היעדרות לא שובצת למשמרות נוספות מומלץ לפנות לקבלת ייצוג משפטי.

למשרדינו ניסיון רב בטיפול במקרים אלו ונשמח להעמיד את מומחיותינו לרשותך. לקביעת פגישת ייעוץ ויייצוג לחץ כאן.

שתפו:
[addtoany]

מבין ההמלצות של גוגל

לקבלת ייעוץ ללא עלות וללא התחייבות השאירו פרטים:
לבדיקת היתכנות מהירה ללא כל התחייבות מלא/י את הטופס ושלח/י
לבדיקת היתכנות (ללא התחייבות) השאירו פרטים ונציג משרדנו יחזור אליכם בהקדם
לבדיקת היתכנות (ללא התחייבות) השאירו פרטים ונציג משרדנו יחזור אליכם בהקדם

לפנייה לנציג הווירטואלי החכם שלנו
לחצו כאן

לחץ כאן
צריכים עזרה?
לנציג הווירטואלי של משרדינו:
שלום, איך נוכל לעזור?
דילוג לתוכן