האם פרסום סטטוסים שליליים על המעסיק בפייסבוק מהווה עילה לפיטורים? ומה לגבי גלישה בפייסבוק על חשבון זמן העבודה?
המדיות החברתיות בכלל והפייסבוק בפרט כבשו את ישראל בסערה ונדמה שאם אתה לא שם, אתה לא קיים. הנהלת פייסבוק חשפה כי בחודש האחרון גלשו בפייסבוק ארבעה מיליון משתמשים ישראלים כאשר 2.4 מהם נכנסים לפייסבוק מדי יום ביומו. ניכר שהישראלים אוהבים לגלוש בפייסבוק, וכן גם בשעות העבודה.
"הפייסבוק כאב ראש למעסיק"
עיתונות בבריטניה מכנה את התופעה בה עובדים גולשים בפייסבוק בזמן העבודה, "כאב ראש רציני למעסיקים" ודומה שהעולם כולו רוחש ובוחש בסוגיות הקשורות בפייסבוק ודיני עבודה. בישראל לעומת זאת, מדינה בה קצב הגידול של מצטרפים חדשים הוא מהגבוהים בעולם, עדיין לא קיים דיאלוג אמיתי באשר להשלכות המדיה החברתית על יחסי עובד מעביד.
שאלות רבות עומדות בבסיס השימוש בפייסבוק על ידי עובדים ביניהן, מתי השימוש במדיה החברתית על ידי עובד עשוי להוות עילה לפיטורין? האם מותר למעסיק פוטנציאלי לעיין בחשבון הפייסבוק של מועמדים למשרה? והאם מותר למעסיק לעיין בחשבון הפייסבוק של עובדיו?
מידע גלוי או חדירה לפרטיות?
לאחרונה השיקה חברת Tenerosתוכנה שתאפשר למעסיקים לעקוב אחר פעילות עובדיהם ברשתות החברתיות בזמן העבודה. סבורני כי רגע לפני נהירת מעסיקים להתקין את התוכנה במקום העבודה, ראוי לעצור ולשאול האם שימוש בתוכנה זו יעבור את מבחן זכותו של העובד לפרטיות? דיון דומה התחולל בעבר סביב השאלה האם מותר למעסיק לעיין בתכתובת הדוא"ל של עובדיו?
הסכם קיבוצי שנחתם בין ההסתדרות לארגוני המעסיקים ביוני 2008 שם קץ לדילמות העולות סביב שאלה זו וקבע כי: "המעסיק רשאי לערוך בדיקה במחשבו של העובד, אם מתעורר חשד, שנעשה שימוש המנוגד לחוק או שיש בו כדי לפגוע בעסק, כאשר על הבדיקה להיות במידה ראויה וסבירה, לפרק זמן סביר ותוך צמידות למטרה." גם באשר לסוגיית המדיות החברתיות ראוי להקדים חקיקה לגל תביעות בנושא.
פייסבוק בראי יחסי עבודה בעולם
בגרמניה למשל, יוזמת חקיקה חדשה של שר הפנים, אשר פורסמה באוגוסט השנה על ידי הירחון הגרמני "דר שפיגל", אוסרת על מעסיקים לעיין בקיר הפייסבוק של מועמדים פוטנציאלים לעבודה ובכך לטענת העיתון, "להגן על המועמדים לעבודה מעצמם".
מקרה נוסף, אשר מסעיר לאחרונה את ארה"ב הוא התערבותה של מועצת יחסי העבודה הלאומית, סוכנות פדרלית אמריקנית להגנה על זכויות עובדים, במקרה בו חברת אמבולנסים פיטרה עובדת שפרסמה הערות פוגעניות הנוגעות לממונה שלה בפייסבוק. הסוכנות הגישה תביעה בגין פיטורים המנוגדים לחוק והשימוע הראשון בתביעה צפוי להתקיים ב-25 בינואר 2011. יהיה מעניין מאוד לעקוב אחר התפתחות המשפט.
לסיכום
בדומה לכל טכנולוגיה חדשה שיש בה כדי להשליך על יחסי עובד מעביד, ניכר כי ישנן יותר שאלות מתשובות. אני סבור שתקדימים אשר יקבעו בחודשים הקרובים בעולם יסייעו בקביעת הלכות גם במדינת ישראל, אולם כנראה שלעת עתה נאלץ להמתין לסנונית ראשונה מתוך הפסיקה בכדי לתת מענה לשאלות הרבות המתעוררות בנושא.